Zaken doen met een nieuwe klant (beperkt het risico)

23/01/2016blog Standard

Zaken doen neemt brengt altijd een bepaald risico met zich mee. Op zich heel logisch natuurlijk. Veel ondernemers zijn zich hiervan bewust maar vinden het niet erg.

boekhouding op ordeEen risico’s van het ondernemerschap is bijvoorbeeld een klant die te laat of zelfs helemaal niet betaald. Altijd een vervelende situatie. Want als er werk gedaan wordt, moet daar uiteraard ook gewoon voor betaald worden. Er zijn mogelijkheden om bij een nieuwe klant te achterhalen wat het betalingsgedrag is.

Dit is zeker belangrijk om te laten doen. Zo weet u van te voren wat u kunt verwachten. Het is dan ook belangrijk om bij het aangaan van een nieuwe relatie hier aandacht aan te besteden. Als blijkt dat de klant een slecht betalingsgedrag heeft, kunt u bijvoorbeeld besluiten om niet in zee te gaan. Het kan een hoop ellende in de toekomst schelen. Ook als u bijvoorbeeld zaken doet met een ander land, kan dit erg helpen. Natuurlijk kan een incassobureau altijd hulp bieden op dit vlak, maar beter is het om het zo ver niet te laten komen.

Mocht u toch te maken hebben met een klant die niet betaald, dan wilt u natuurlijk dat dit snel gebeurd. Er gaat vaak veel tijd zitten in het beheer van de debiteuren en dit tijd kan vaak een stuk efficiƫnter gebruikt worden. Daarom kiezen veel ondernemers ervoor om een incassobureau in te schakelen om te helpen bij het incasseren van deze rekeningen. Het kan veel tijd schelen en brengt het geld vaak sneller binnen. Een externe partij maakt namelijk meer indruk dan u zelf of de mensen van de administratie vaak kunnen doen.

Hoe werkt een incassobureau?

Eigenlijk is het heel simpel hoe een incassobureau precies werkt. De vorderingen (dat zijn de openstaande facturen) worden overgedragen aan het bureau en die benaderd de debiteur voor u. De klant moet het openstaande bedrag + de bijkomende incassokosten voldoen aan het incassobureau en die maken het geld weer naar u over. Soms kan dit op no cure no pay basis gedaan worden.

Er is in de wet vastgelegd hoe hoog deze incassokosten precies mogen zijn. Ook kan er bijkomende rente worden gerekend bovenop het openstaande bedrag. Er zijn ook zogenaamde no cure no pay incassobureaus, waarbij het u dus in eerste instantie niets kost om de vordering over te dragen. Wel kunnen er kosten bijkomen op het moment dat het niet lukt om te vorderen.